Om Ludvigslyst


I 2012 åbnede tidligere Hotel og Restaurant Ludvigslyst på ny under navnet “Traktørstedet Ludvigslyst”. Denne gang under ledelse af Kira Provst Hansen. Ludvigslyst har en rig og lang historie, som du kan læse mere om nedenfor.  Om Traktørstedet i dag, skal du blot vide, at vi serverer dejlig mad baseret på økologiske og lokale råvarer. Menuerne er holdt forholdsvis simple, for meningen er, at man skal kunne smage råvaren, som den er.

Mange af vores gæster beretter om minder fra deres tid på Ludvigslyst for mange år tilbage. De husker  bl.a. klasseudflugter med båd fra Silkeborg og et selvspillende klaver efterladt af tyskerne. Indtil vi åbnede dørene for det “nye gamle traktørsted” i maj 2012 har stedet haft en lang og omtumlet historie.

Ludvigslyst har sit navn efter Ludvig Hemmer Sørensen, som lagde navn til stedet, da hans mor arvede gården efter sin mand i 1855.

Ludvigslyst har været mål for turister i næsten lige så lang tid, som der har været turisme på Silkeborg-egnen. Kort tid efter åbningen af Skanderborg-Silkeborg-jernbanen i 1871, der for alvor bragte udenbys besøgende til området, blev der her indrettet et mindre gæstgiveri til Himmelbjerg-besøgende. Ludvigslyst lå nemlig meget passende lige ved siden af Svejbæk Station, hvor turisterne kunne stige af toget og så blive færget over til Himmelbjerget på den anden side af Silkeborg Søerne.

På samme tid blev der også anlagt en anløbsbro for dampbåde lige nedenfor gæstgiveriet.

Stedet blev hurtigt populært, så da der få år senere kom en ny ejer, blev det massivt markedsført i annoncer i lokale aviser: ”Silkeborg og Omegnens Beboere samt Lystreisende og Tourister anbefales mit nyindrettede Gjæstgiveri ”Ludvigslyst” ved Sveibæk Station midt for alt det Smukke i Silkeborg-Egnen mellem Silkeborg og Himmelbjerget. Billige Priser og god Betjening garanteres. J. Pind”

I 1899 blev der opført en ny hovedbygning med hotelværelser, så gæstgiveriet blev nu omdøbt til ”Hotel Ludvigslyst”.

Hotellet blev et yndet opholdssted for nogen af datidens kunstnere, der kom hertil for at feriere og slappe af, og måske samle ny inspiration. Blandt gæsterne var de – på den tid – kendte malere Wildenrath og Harald Foss samt forfatterne Brøndsted og Th. Ewald. Af og til kneb det dog med pengene til at betale hotelregningen. Så nogle af malerne efterlod malerier som betaling for deres ophold. Ludvigslyst skiftede ejere flere gange. I 1906 blev det overtaget af den tidligere købmand Chr. Mehl, og han fik særlig afgørende betydning, for det var ham, der kort efter overtagelsen fik opført den bygning, som vi i dag kender som Ludvigslyst.

Den ny ejer gjorde også sit for at skabe opmærksomhed omkring hotellet. En overgang var der således frigående rensdyr, der gik og græssede ved Ludvigslyst. Desuden blev der arrangeret faste søndagskoncerter her.

Stedet blev ganske attraktivt og tiltrak fine gæster fra både adel og kongehus. I 1919 kom kong Chr. X’s bror prins Harald og hans hustru, prinsesse Helene på besøg – de fik i øvrigt dagens ret: Svejbæk-ål. Også de verdensberømte skuespillere Fy & Bi kiggede forbi. Faktisk blev en af deres berømte film, ”Ulvejægerne” fra 1926, indspillet bl.a. i området ved Ludvigslyst.

Den muntre tid på Ludvigslyst endte brat med den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig. I 1944 købte Staten – stærkt presset af tyskerne – Ludvigslyst, som det tyske militær indrettede som rekreationshjem for tyske marinesoldater. Mod slutningen af krigen strømmede masser af tyske flygtninge til Danmark, og Ludvigslyst blev i januar 1945 taget i brug som flygtningelejr. Hele området blev indhegnet med ståltrådshegn og bevogtet af tyske soldater med skarpladte geværer. Flygtningene blev her indtil sommeren 1946. Og de satte deres præg på ejendommen. Den var i en miserabel forfatning, da de forlod den, og det varede flere år, før den igen kom til at se præsentabel ud.

Ludvigslyst var i tiden efter 2. verdenskrig præget af at have en stribe skiftende ejere, og hotellet genvandt aldrig helt sin tidligere status. I 1989 blev der dog skabt fornyet interesse om stedet, da der blev indrettet hotel- og restaurant-museum på 1. sal. Restauranten i stueetagen fulgte op på initiativet og blev hurtigt kendt for at servere klassiske danske retter som stegt rødspætte og stegt flæsk med persillesovs.

I 2007 besluttede byrådet i Silkeborg, at der skulle bygges et stort internationalt kurhotel på grunden, hvor Ludvigslyst ligger. Det betød at den eksisterende bygning dømtes til nedrivning for at give plads til nyt byggeri.

Både restaurant og museum lukkede derfor i 2008, mens Silkeborg Kommune gik på jagt efter en investor, der kunne tænke sig at stå for byggeriet af kurhotellet. Sådan en fandt man imidlertid aldrig. Så efter at Ludvigslyst havde stået tomt i nogle år, besluttede kommunen at sælge bygningen. Efter omfattende renovering byder vi jer nu velkommen til Traktørstedet Ludvigslyst.

Kildesilkeborgcom.wordpress.com & J.C Strunge Nielsen: “Strejftog i Sejs-Svejbæks historie før år 1900” & “Svejbæk og Sejs i tiden 1900-1953”. Forlaget Ådalen.